30 oktober 2017

LÆRLING FÅR ANSVARET FOR SVEJSEROBOTTEN

LÆRLING FÅR ANSVARET FOR SVEJSEROBOTTEN

ARTIKEL I TEKNOVATION

ECM Industries har valgt at tage det næste teknologiske skridt på svejseområdet med investeringen i en modulbaseret robotcelle. Medarbejderen med ansvaret for den tekniske implementering er 21 år og skal snart til svendeprøve.

Af Thore Dam Mortensen
tdm@teknovation.dk

I slutningen af november skal lærling hos ECM Industries A/S, Mathias Rødtnes Nielsen, til svendeprøve ved klejnsmedeuddannelsen på Hansenberg i Kolding.
Inden da har han i flere måneder arbejdet intensivt med at lære den netop indkøbte robotsvejsecelle Cloos Qirox Compact Cell 6, der er leveret af Maskingruppen A/S, at kende til fingerspidserne, så virksomheden til januar for alvor kan åbne op for robotsvejsning i produktionen.
Forløbet har blandt andet budt på flere ugers læringsophold i Tyskland, hvor al undervisning herunder online- og offline-programmering er foregået på engelsk, samt en række praktiske øvelser blandt andet fremstilling af emnekonstruktioner for kunder.
”Jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være med til at indføre robotprogrammering i virksomheden, og det takkede jeg selvfølgelig ja til. Det er min store interesse at kombinere mit fag med dagens digitale muligheder inden for computerverdenen,” siger Mathias Rødtnes Nielsen, og fortsætter:
”Det har været rigtigt spændende at give sig i kast med, og den grundige indføring med flere ugers kursus i Tyskland har været en fantastisk god oplevelse.”
Som en fjer i hatten har Øster Starup-virksomheden udstyret den ambitiøse lærling med egen PC og mobiltelefon. Og satset på en ung medarbejder uden tidligere erfaring med robotprogrammering, har ledelsen bestemt ikke fortrudt:
”Vi må sige, at det i den grad er lykkedes at få Mathias engageret i det her projekt. Der er tale om en helt ny verden i forhold til mulighederne inden for robotprogrammering af svejseopgaver, så der er meget at lære, men man må også sige, at det samtidigt er blevet lettere at gå til end nogle år tilbage, hvor programmeringen var meget besværlig” ,siger direktør og medindehaver, Søren Jaedicke Christiansen, og fortsætter:
”Vi kunne have valgt at sætte en medarbejder med erfaring fra tidligere generationer af svejseceller på opgaven, men så havde det sandsynligvis endt med, at vi ikke ville få udnyttet de seneste muligheder fuldt ud, som teknologien byder på, da der kan være en tendens til at gøre ’som man plejer’.”

8 DAGE TIL 4 TIMER
Den indkøbte robotløsning, der udgøres af ét modul og kan skalleres efter brugerens behov, har allerede vist prøver på de muligheder, der venter, når udstyret for alvor går i produktionsmode til januar:
”Vi har haft en produktion med en opgave, der tager i omegnen af otte dage for en medarbejder ved manuelle svejsning. Med robotten nåede vi det på fire timer,” siger Mathias Rødtnes Nielsen.
Ifølge ECM-folkene, betyder features som offline-programmeringen og mere ’intelligente’ svejseprocesser så som Seam Tracking, hvor robotten kan følge sammenføjning med en afvigelse på op til plus/minus 60 millimeter fra ideallinjen, at robotsvejseteknologien er blevet langt mere fleksibel og pålidelig.
En gevinst herved er også, at der ikke skal fremstilles så præcise fiksturer, påpeger de.
”Et forsigtigt bud på, hvad cellen på sigt vil kunne overtage af opgaver, er 15 til 20 procent af den nuværende produktion. Her er der tale om de mest ensformige og ”kedelige” opgaver, så den manuelle afdeling vil bestemt ikke stå uden noget at lave,” konstaterer Søren Jaedicke Christiansen.

Artiklen er slut
Gå tilbage til arkivet