11 december 2017

STOR ECM ARTIKEL I TEKNOVATION

STOR ECM ARTIKEL I TEKNOVATION

ARTIKEL I TEKNOVATION ÅRSNUMMERET 2017

Fuld fart på unge talenter
Af Thore Dam Mortensen
tdm@teknovation.dk

Den danske underleverandør af totalløsninger inden for metalbearbejdning, ECM Industries, har haft et aktivt år med flere maskininvesteringer og en del ansættelser. Bag succesen står en kreativ udviklingsafdeling, ledet af ejerne selv, der gerne giver unge talenter en chance.
Der er ikke langt mellem millionordrerne til ECM Industries A/S, der jævnligt præsenterer vundne storordre på firmaets hjemmeside. 2017-året blev sparket i gang af dét, virksomheden betegnede som ”intet mindre den en fantastisk start på et nyt spændende år.”
De første to dage af 2017 indbragt således tre kæmpe ordrer med to maskinordre til kunder inden for den globale vindindustri, samt en udviklingsordre til en virksomhed inden for industrien for national logistik.
Teknovation fik mulighed for at besøge virksomheden og høre nærmere om, hvad der rør sig, i løbet af efteråret i forbindelse med en investering i en spændende svejseløsning fra Cloos i form af robotsvejsecelle Cloos Qirox Compact Cell 6, der blev leveret af Maskingruppen A/S.
Med denne får virksomheden mulighed for at automatisere i omegnen af 20 procent af de mere kedelige svejseopgaver, og til at styre projektet havde ECM-ledelsen sat virksomhedens (på daværende tidspunkt) klejnsmedelærling, Mathias Rødtnes Nielsen, hvilket er blev en succes.
Ønsket om at uddelegere opgaver til medarbejderne, og lade dem tage ejerskab heraf - også til de unge - er noget af det, der skal til for at skabe succes i en virksomhed, nærmest uanset, hvad du beskæftiger dig med. Det gælder ikke mindst i en metalvirksomhed med konstant mange jern i ilden, understreger virksomhedens produktionsdirektør og medindehaver, Søren Jaedicke Christiansen.
Han overtog sammen med broren, salgsdirektør Esben Jaedicke Christiansen, 12 februar kl 12, præcis 40 år efter opstart af virksomheden, ejerskabet af virksomheden helt fra deres forældre, Erik Christiansen og Karin Jaedicke Christiansen (50 procent til hver).
At der også udefra bliver lagt mærke til, hvad der sker i virksomheden, blev understreget af, at konsulentvirksomheden PwC i samarbejde med partneren Nykredit, Dansk Erhverv og Finans i år har nominerede ECM Industries til prisen Årets Ejerleder 2017, hvor årets tema var, hvorledes samspil mellem talent og teknologi er afgørende for succes.
Ligeledes var virksomheden af ErnstYoung i samarbejde med Jyske Ban, Mercedes Benz, Dansk Industri, Vækstfonden og Connect Danmark til ENTREPENUER OF THE YEAR 2017. EY Entrepreneur Of The Year er en hyldest til de dygtigste og mest innovative vækstskabere.

3D-PRINT FOR FREMTIDEN
Hjertet i virksomheden er i dag konstruktionsafdelingen, der står for udviklingen af de mange vellykkede projekter, som virksomheden udfører for kunder fra nær og fjern, og som er med til at lægge mange produktionsordrer på fabriksgulvet.
Her blev der i år taget hul på en teknologi i huset, der ifølge Søren Jaedicke Christiansen, tegner spændende perspektiver for fremtiden, i form af 3D-print.
Det er en produktionsform, som, ifølge produktionsdirektøren, kan være med til at løse mange konkrete problemstillinger, som firmaet ikke mindst i udviklingsfasen i forhold til prototyper går og bakser med. Men som også på et tidspunkt vil kunne løse decidere produktionsopgaver, påpeger han.
Med debut på virksomhedens stand på årets hi-messe, kunne ECM-medarbejderne således præsentere investeringen i en 3D-printer fra Markforged, leveret af PLM Group, der gør det muligt at fremstille funktionelle emner i mikrokulfiber, ren kulfiber, glasfiber og kevlar.
Dermed kan der fremstilles en én-til-én-model eller skaleret udgave af en prototype, samt leveres et bud på et optimeret emne. Styrken ved at kombinere mikrokulfiber og kevlar i materialet gør, at det er overkommeligt at frembringe en "brugbar" prototype af et emne, understreger ECM-folkene.
”Vi er allerede ret begejstrede for, hvad der kan lade sig gøre med maskinen. Faktisk ser vi så store muligheder på området, at vi er begyndt at se, hvad der kan lade sig gøre på 3D-metalprintområdet, hvilket vi blandt andet fik god lejlighed til at se på årets EMO-messe i Hannover,” siger produktionsdirektøren, og fortsætter:
”Aktuelt får vi en hjælpende hånd på området fra vores tysk-dansk maskiningeniørstuderende, Morten Albertsen, som står for arbejdet med at undersøge, hvad der kan lade sig med maskine og software. Han har også hjulpet os med at udvikle forskellige projekter, så han har bestem vist sit værd i vores team.”

Uge 48 2017 er ikke en undtagelse når det gælder fremskridt. Virksomheden har netop investeret i mere automation, i form af en 35kg HALTER LOAD ASSISTANT til ladning og afladning på en af firmaets drejebænke. Det har været en svær beslutning hvilken løsning der skulle vælges, men valget faldt på HALTERen som er en uovertruffen løsning når det gælder lynhurtig opstilling. En løsning virksomheden forventer meget af, og som er leveret af Erik Rosenstand fra Maskingruppen A/S.
Hvad næste teknologiske og mandskabsmæssige skridt bliver for Øster Starup-virksomheden bliver spændende at følge, for brødrene Jaedicke Christiansen er fremme i skoen, når det gælder om at følge med udviklingen.
Et er sikkert. De er ikke bange for at give ivrige og foretagsomme unge mennesker en chance for at vise deres værd. Og med 13 lærling i huset ud af en medarbejderstab på omkring 100, så er der den del branchevirksomheder, der kunne bevise noget ved at følge det sydjyske firmas eksempel.

Artiklen er slut
Gå tilbage til arkivet